Геснериеви


                   РАЗМНОЖАВАНЕ НА СЕНПОЛИИ                    

  Сенполиите се размножават с лист, с издънка, с цветонос, с отрязване на "глава" /при химери/ и, като изключение или с цел селекция, със семена.

   Теоретично можете да научите много неща в интернет, но на практика с опитване на различни методи ще трябва Вие да решите какъв вариант Ви харесва най много и се получава най добре.

  

             РАЗМНОЖАВАНЕ С ЛИСТ/резник/
   Лист за вкореняване може да се взима и от найдолния ред, ако розетката е млада, но по принцип се взима от среден ред. Даже ювенилни /най първите бебешки/ листенца дават дечица, но те са слабички. Много възрастни листа могат дълго време да не дават деца, а много млади сами да растат. Не е желателно да се взимат листа за вкореняване под цветоносите.

 

  И така, имате лист за вкореняване. Ако листенцето е изгубило тугор (меко е), тогава леко се подрязва и цялото се потапя в хладка вода за няколко часа за да се възстанови. При тежки случаи може да стои и повече във водата докато не се оправи, защото мекото листенце няма да се вкорени.


 Преди да започнете работа с листенцето трябва да го обеззаразите, независимо от кой сте го взели. Ще разгледаме три начина на обеззаразяване:   

  С калиев перманганат

  Предварително разтварям кристали на калиев перманганат (купен от аптека) в едно бурканче с вряла вода /недопустимо да се слагат направо кристалчета, защото могат да полепнат по листенцето и ще го изгорят!!!/ и после в една купичка сипвам леко топла вода и капвам няколко капки от разтвора за да стане леко розов цвят. В това потапям листенцето за няколко минути, и да е повече няма страшно, но след това го изплаквам с чиста вода сипана в друга купичка. След такава процедура приблизително на десетина листенца, подменям съдържанието и на двете купички.

   Разтвор на калиев перманганат не се разваля и може да го имате докато не свърши.

  С белина

  Белина се разтваря с вода 1:10. Например една ракиена чаша белина и десет ракиени чаши вода се смесват и листенцето се потапя за 1 минута. След това хубаво се изплакава с хладка вода.

  Тази рецепта е на селекционери Ralph и Olive Robinson, която ни е расказал московски колекционер В.Н. Калгин.

С препарати

Някои правят обеззаразяващи разтвори с добавяне на инсектицид или фунгицид. В инсектицид се потапят за 5 секунди, в фунгицид за 30 секунди, след това хубаво се измиват с течаща вода.

 

След като сте дезинфекцирали листенцето, трябва да му направите срез под наклон 45о задължително с чисто и остро ножче. Ако ножчето не е остро ще разкъсва тъканите и листото лесно ще загние. Аз лично отчупвам, защото всички клетки остават здрави, но при това положение се намалява площ и дава по малко дечица.

  Дръжчицата не трябва да бъде много дълга, приблизително 2-3 см. Но понякога дълга дръжчица има и предимство, например при вкореняването във вода. Тогава при загниването може да се подреже до здрави тъкани и отново да се сложи за вкореняване. 

  Ако листенцето случайно е изобщо без дръжка няма страшно, пак ще се вкорени, но хубаво е да стане или в "жив" мъх или в лек субстрат.

  Даже при фантазийните сортове хубаво дръжката да е много къса или изобщо да я няма, тогава е по голяма вероятност сортът да се предаде правилно, без да спортува.


  Има няколко начина за вкореняване на листенцата: във вода, в безземна смес, в субстрат, в мъх, в торфени таблетки.


Размножаване на сенполии  1

   Във вода

   Водата трябва да е преварена, дестилирана или да е престояла 2-3 дена в която се добавя стрит на прах въглен от аптека. Слагам на око 3-4 таблетки на 1,5-2 л вода. Хубаво разклащам и сипвам в чисти подготвени чашки. Отгоре слагам прозрачно фолио или изрязвам кръгче от найлонов плик, закрепвам с ластиче, правя дупка и слагам листенце. Водата при това положение не се изпарява бързо, но и да намалее, просто се долива, без да се сменява! Трябва да се следи да не остане листенцето без вода и да не допира дъното.

  В някои случаи листенцата много се изкривяват и после е много трудно за засаждането. В форума при Петрович, едно момче показва как се е приспособил с отрязани спринцовки. На руски е, но подробно се показва.


В безземна смес

  Някои много препоръчват този начин защото няма почва, а значи няма патогени в следствие по рядко загниване на листенцата. Може да се състои от различни налични съставки на перлит, пясък, вермикулит, мъх и торф. Хубав начин, но листенца от пъстролистни сортове слагам в малко по хранителна смес, защото явно не им стига азот и дълго време не позеленяват за да могат да се отделят от майчин лист.

  След като сте засадили в такава смес листенцата, задължително се прави парниче. Отгоре се похлупва с нещо прозрачно, може да е буркан, чашка или кофичка, а може да е прозрачен плик, стига да е сложен така, че да не допира листенцето. При повишена влажност се получава конденз и ако "похлупаче" допира до листенцето има голяма вероятност от загниване. Поливането трябва да бъде много оскъдно и рядко, защото изпаряването на влага не е толкова интензивно.


В субстрат

  Сега практикувам да садя листенцата направо в субстрат, защото не му треперя че е само един лист и че трябва да го наблюдавам и да го пазя и на момента да взимам спешни мерки. Ако листенцето е само едно, може по жилките да се изреже сегментче от горния край на листото и да се вкореняват заедно. При това положение се получават повече дечица и с по малък риск. Ако изгние едната част има вероятност да се получат дечица от другата. Субстратът трябва да е лек и пропусклив(хубаво да пропуска влага и въздух).

 Листенцето се засажда не по дълбоко от 1 см, иначе дечицата изобщо могат да не излезнат или да растат надолу. Листото не е много устойчиво и за да не падне го подпирам със срязана прозрачна чашка, защото пропуска светлина, може и с бъркалки и всякъкви клечки, кой какво измисли, но ако са дървени бързо ще изгният в земята.

  Листенце не трябва да се сади в много дълбока чашка с малко почва, защото няма да има проветряване и лесно мухлясва почвата, а и загнива дръжчицата. И задължително трябва да има дренаж. Аз слагам начупен стиропор. Накрая слагам задължително в парниче за няколко седмици докато не се вкорени. Проветряването от време на време е задължително.

 На мини и полумини сортове листенцата се вкореняват направо в субстрат, без да се вкореняват във вода!

  Елена Лебецкая намерила начин да вкоренява листенцата в zip-пакети. 

Размножаване на сенполии  1

 

В мъх

  В "жив" мъх аз вкоренявам в парничета /прозрачни кутийки/ и в zip-пакети. В пакети се вкореняват отлично, не се цапат с пръс, не заемат много място, не трябва често да се поливат, но почти всички стават на "запетайки" и после е голям проблем със засаждането.

  Крутови вкореняват листенцата в мъх и на фитили. По подробно е на руски

Размножаване на сенполии  1

 

В торфени таблети (шайби, пелети)

  Торфените таблети са идеални за отглеждането на резници. Те са изработени от висококачествен естествен торф, кокосови влакна, минерали за регулиране на киселинността и подхранващи вещества. Те се срещат на различни производители и с различно качество. Има с мрежичка и с някакъв друг материал. Най добри се смятат Jiffy-7, които имат няколко размера.

  Много хора се страхуват да размножават сенполии с лист, затова търсят да купуват готови растения, а напразно. Опитайте тази рецепта.

 Таблетите могат да се исползват и вместо саксийки защото имат диск+мрежа и при намокрянето са компактни, но отделянето на дечица може да е проблемно.  Може да се направи и отделна смес с тези таблети. Преди да се исползва таблетата се залива с вода (може и с топла за по бързо намокряне) приблизително за 5 минути. Тя "порасва" до 4-5 пъти във височина, а в диаметър остава горе-долу същата. Оцежда се и може директно да се засажда резник. Но може и да се разкъса мрежичката и да се състави смеска (таблета+перлит+вермикулит+мъх) за вкореняването в отделни саксийки, така е по икономично. След това и в двата случая се слага в парниче за вкореняване.



          РАЗМНОЖАВАНЕ С ИЗДЪНКА

 Този метод дава растения, които са идентични или подобни на майчиното с най-висока вероятност. 

Има сортове, които рядко дават издънки, но има сортове, при които в пазвите на листенцата се появяват издънчици /сега не говориме за трейлери/. Често се получава при млади растения или силно наторявани. Розетка трябва да е само една в саксията и тези издънки хубаво да се премахват веднага след като са се появили и сте сигурни, че това не са цветоноси. Това се прави защото първо ще взима сили от голямото растение, второ издънчица ще продължава да расте и ще се получи растение с няколко "глави". Ще се потиска цъфтеж, а и растението ще си изгуби своя форма - хармония и симетрия.

  Но, ако ви е ценен сорт и искате още да го размножите, трябва да я оставите да порасне до 3-4 листенца. При отделянето хубаво да се внимава за да не се нарани голямото растение. Може да се вкоренява в субстрат, в таблетка, в мъх. За по добра адаптация и по-бързо вкореняване, хубаво да се държи 3-4 седмици в парниче при температура 20-24 градуса.

  Обикновено по такъв начин се размножават фантазийните сортове и химери.  

  Младите розетки в периода на активен растеж трябва да бъдат добре осветени и с добре балансирана почва - хранителна, но да не е твърде тежка.

  Ако светлината пада от едната страна, а не отгоре, хубаво на всеки 3-4 дена саксийката да се завърта на 45о за да се получи симетрична розетка. 


             РАЗМНОЖАВАНЕ С ЦВЕТОНОС

  По този начин се размножават химери и фантазийни сортове.

  Процесът за получаване на растения по този начин e доста дълъг - от 6 до 12 месеца, а понякога и повече. Цветонос трябва да се взима от майчиното растение, когато е цъфнало първото цветенце.

  Точно под пъпките има 2 малки срещуположни листенца, които се казват прилистници, цветонос се отрязва на около 1-1,5 см под тях. Внимателно се изрязват всички цветя и цветни пъпки, оставяйки "пънчета" по 3-5 мм и тази чепчица се засажда в субстрат за вкореняване. Листенцата трябва да са над почвата. След това леко се полива и се слага в парниче на топло и светло място. Рядко се поливат и почти не се отварят.

  В зависимост от условията, в пазвите след около 8 седмици, може и повече, трябва да се появят листенца на нови растения. Отделят се обикновено след 8-12 седмици след появяването.

  Не всички опити на използване на този начин са успешни, тъй като тези малки парченца на цветонос много лесно изсъхват и умират. Въпреки това, ако през първите 2-3 седмици те ще оцелеят, има добър шанс да получите нови растения.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.